Η βάση ενός αποτελεσματικού και καλά εφαρμοσμένου συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων βασίζεται στην ομαδική εργασία ενός καλά εκπαιδευμένου προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, που γνωρίζει τους κινδύνους, εφαρμόζει σωστά τους κανόνες ατομικής υγιεινής και χειρισμού τροφίμων καθώς και τα καθιερωμένα προληπτικά μέτρα, πραγματοποιεί τη συστηματική επιτήρηση των κρίσιμων ή μη σημείων ελέγχου και ξέρει πώς να ενεργεί σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικών και καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων.

Όλοι οι χειριστές τροφίμων πρέπει να λαμβάνουν εκπαίδευση, ώστε να γνωρίζουν του βασικούς κανόνες παραγωγής και χειρισμού ασφαλών τροφίμων. Η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση σεμιναρίων για την ασφάλεια των τροφίμων ή να λαμβάνει χώρα ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Η εκπαίδευση προσωπικού είναι νομική απαίτηση

Όπως ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, η ευθύνη για την εκπαίδευση βαρύνει εξ ολοκλήρου τις εταιρείες τροφίμων, οι οποίες πρέπει να διασφαλίζουν ότι το προσωπικό της επιχείρησης έχει λάβει επαρκή εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής, σύμφωνα με την φύση της εργασίας του. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι  υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να εγγυώνται:

  • Την εκπαίδευση και την επίβλεψη των πρακτικών των χειριστών τροφίμων σε θέματα υγιεινής τροφίμων, σύμφωνα με τη φύση της εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που εκτελεί δραστηριότητες με επιρροή στο προϊόν ή το σύστημα, όπως τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο και την επιτήρηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου, το προσωπικό καθαρισμού κ.λπ.
  • Ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση σχετικά με την εφαρμογή των αρχών HACCP.
  • Τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους τροφίμων.

Η διαχείριση αλλεργιογόνων απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση

Εκτός από την τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλο το προσωπικό ή την οργάνωση των διαδικασιών και των ελέγχων, η επαρκής εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρείας στο θέμα των αλλεργιογόνων είναι απαραίτητη για την ορθή διαχείριση αυτού του κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων. Η διαχείριση των αλλεργιογόνων αφορά όλους τους εργαζόμενους, τον καθένα ξεχωριστά ανάλογα με την εργασία που εκτελεί. Για αυτό τον λόγο, ο σωστός χειρισμός των αλλεργιογόνων θα πρέπει επίσης να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τη θεματολογία εκπαίδευσης του προσωπικού που εμπλέκετε στον χειρισμό τροφίμων.

Συγκεκριμένα, συνιστάται σε όλο το προσωπικό να έχει γενικές γνώσεις σχετικά με τα αλλεργιογόνα, να γνωρίζει πώς να τα αναγνωρίζει μεταξύ των πρώτων υλών και συστατικών που χρησιμοποιεί η εταιρεία καθώς και τις πιθανές συνέπειες για την υγεία από την ακούσια ή αδήλωτη παρουσία τους στα προϊόντα. Είναι επίσης απαραίτητο να ενημερώνεται το προσωπικό για τους κινδύνους διασταυρούμενης μόλυνσης που εντοπίζονται σε κάθε στάδιο παραγωγής ή προμήθειας και τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζει η εταιρεία για τον μετριασμό του κινδύνου.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Επιτροπή του Codex Alimentarius ενέκρινε έναν «Κώδικα Πρακτικής για τη Διαχείριση των αλλεργιογόνων τροφίμων» για τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων (CXC 80-2020), ο οποίος περιλαμβάνει συστάσεις για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων τροφίμων. Ορισμένα από αυτά έχουν ενταχθεί στη νομοθεσία για την υγιεινή των προϊόντων διατροφής στην ΕΕ, με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/382 που τροποποιεί τα παραρτήματα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 για την υγιεινή των προϊόντων διατροφής.

Εμπιστευτείτε μας την εκπαίδευση του προσωπικού σας

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη συνεχή εκπαίδευση για όλο το προσωπικό της εταιρείας σας, καταρτίζουμε ετήσια προγράμματα εκπαίδευσης, με επαναληπτικές εκπαιδεύσεις εστιασμένες στους κινδύνους που συνδέονται με κάθε κατηγορία τροφίμων και στον τρόπο πρόληψης ή καταπολέμησής τους. Η επιτυχία της παρεχόμενης εκπαίδευσης έγκειται στο γεγονός ότι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης είναι εξατομικευμένο, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών περιστατικών και ισχυρισμών που έχουν συμβεί, προκειμένου να αποτραπούν.