Για να έχουμε μια υγιεινή διατροφή και να κάνουμε ασφαλείς και υπεύθυνες αγορές, πρέπει να διαβάζουμε την επισήμανση/ετικέτα των τροφίμων. Εκεί είναι το κλειδί για να γνωρίζουμε τι τρώμε.
Η επισήμανση είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το τρόφιμο, την προέλευσή του, τον τρόπο διατήρησής του, τα συστατικά που το συνθέτουν ή τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατροφή μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κανονισμός που να μας εξασφαλίζει να κατανοούμε με απλό και ξεκάθαρο τρόπο όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Γιατί πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων;
Το να διαβάζουμε τις ετικέτες όταν αγοράζουμε ή καταναλώνουμε ένα τρόφιμο θα πρέπει να είναι συνήθεια στη ρουτίνα μας για τους παρακάτω βασικούς λόγους:
- Είναι απαραίτητο εργαλείο για μια υγιεινή και υπεύθυνη διατροφή.
- Μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις που είναι προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.
- Μας ενημερώνει για ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.
- Μας βοηθούν να συγκρίνουμε τα προϊόντα και να επιλέξουμε τις καταλληλότερες εναλλακτικές.
Ο Κανονισμός για την επισήμανση των τροφίμων
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 θεσπίζει του κανόνες σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα που παρέχονται στον καταναλωτή. Στόχος του είναι να διασφαλίσει την προστασία της υγείας των καταναλωτών και του δικαιώματός τους στην ενημέρωση, ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να χρησιμοποιούν τα τρόφιμα με ασφάλεια, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη υγειονομικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και ηθικούς παράγοντες.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 διασφαλίζει:
- Περισσότερες πληροφορίες: Μεγαλύτερη γνώση και καλύτερη επιλογή
- Πιο ξεκάθαρη και πιο κατανοητή επισήμανση: Αποφεύγει ασάφειες και δεν οδηγεί σε λάθη.
- Μεγαλύτερα γράμματα: Καλύτερη αναγνωσιμότητα.
- Υποχρεωτικές διατροφικές πληροφορίες: Ασφαλής και υπεύθυνη λήψη αποφάσεων.
- Ομαδοποιημένες διατροφικές πληροφορίες: Εύκολο να ελέγξετε με μια ματιά.
- Ενοποίηση δεδομένων και ονοματολογιών
- Καλύτερη σύγκριση προϊόντων και αξιολόγηση της συνεισφοράς τους στη διατροφή.
- Εξειδικευμένες πληροφορίες για συστατικά που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες
- Μεγαλύτερη ασφάλεια για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες.
- Υποχρεωτικές πληροφορίες για συσκευασμένα και μη συσκευασμένα προϊόντα
- Πληροφορίες χωρίς εξαιρέσεις, ασφάλεια και ευκολία τόσο κατά την αγορά ή την κατανάλωση, όσο και στην αγορές εξ αποστάσεως.
Υποχρεωτικές πληροφορίες επισήμανσης τροφίμων
Προκειμένου να προσφέρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον καταναλωτή, υπάρχουν ορισμένες αναφορές που είναι υποχρεωτικές στην επισήμανση των τροφίμων.
- Βασικές πληροφορίες: Ταυτότητα προϊόντος, σύνθεση (συστατικά), ιδιότητες ή άλλα χαρακτηριστικά.
- Προστασία και ασφαλής χρήση: Επιδράσεις στην υγεία, αλλεργιογόνα, διάρκεια ζωής, συνθήκες αποθήκευσης και οδηγίες για ασφαλή χρήση.
- Διατροφή: Διατροφικές πληροφορίες, και για καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες.
Συσκευασμένα και μη συσκευασμένα προϊόντα
Οι κανόνες για τις υποχρεωτικές πληροφορίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν, τον τρόπο πώλησης ή τη μορφή παρουσίασης, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές τους.
Συσκευασμένα τρόφιμα: Πρόκειται για τρόφιμα που συσκευάζονται πριν από την πώληση, έτσι ώστε το περιεχόμενο να μην μπορεί να τροποποιηθεί χωρίς να ανοίξετε το δοχείο, για παράδειγμα: γιαούρτι, κουτιά δημητριακών, μπουκάλια ή κουτιά γάλακτος.
Μη συσκευασμένα τρόφιμα: Είναι αυτά που παρουσιάζονται μη συσκευασμένα ή παρέχονται από καταστήματα που σερβίρουν γεύματα (μπαρ, εστιατόρια, καντίνες…), αυτά που παρέχονται σε άλλα ιδρύματα (γηροκομεία, νοσοκομεία, σχολεία…), τρόφιμα που πωλούν κατά βάρος ή χύμα (όσπρια, λαχανικά…), προϊόντα που είναι συσκευασμένα κατόπιν αιτήματος του καταναλωτή (αλλαντικά, ψάρια…) ή που συσκευάζονται από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης λιανικής για άμεση πώληση στην εγκατάστασή τους.
Υποχρεωτικές πληροφορίες για συσκευασμένα προϊόντα
Οι ακόλουθες πληροφορίες θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα καθαρά, ευανάγνωστα και στα Ελληνικά:
Ονομασία προϊόντος
Υποδεικνύει τι ακριβώς προσφέρεται. Πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη ονομασία του τροφίμου, και αν αυτό δεν υπάρχει, χρησιμοποιείται η συνήθης ή περιγραφική ονομασία, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι είναι.
Συστατικά
Ο κατάλογος των συστατικών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη ποσότητα) περιλαμβάνει τις ουσίες ή τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του τροφίμου και που παραμένουν στο τελικό προϊόν.
Είναι υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα εκτός από αυτά που προέρχονται από ένα μόνο συστατικό:
-
- μη επεξεργασμένα φρούτα, λαχανικά και πατάτες,
- ξύδια ζύμωσης χωρίς άλλα πρόσθετα συστατικά.
- τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση,
- βούτυρο, γάλα και κρέμα γάλακτος χωρίς προσθήκη συστατικών στη διαδικασία.
- ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεγαλύτερη από 1,2 % κατ’ όγκον
Aλλεργιογόνα
Επισημαίνονται όλες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή και υπάρχουν στο προϊόν, οι οποίες προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Καθαρή ποσόστητα
Η ποσότητα του προϊόντος εκφράζεται σε λίτρα, εκατοστόλιτρα, χιλιοστόλιτρα, κιλά ή γραμμάρια, ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος.
Διάρκεια ζωής
Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιότητές του: “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” ακολουθούμενο από την ημέρα/μήνα/έτος ή “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος…” ακολουθούμενο από μήνα/έτος ή μόνο έτος.
Η τελική ημερομηνία ανάλωσης εμφανίζεται σε πολύ ευπαθή προϊόντα, όπως φρέσκο ψάρι ή κιμάς: «Ανάλωση έως…» ακολουθούμενη από την ημέρα/μήνα και τελικά το έτος.
Διατήρηση και χρήση
Οδηγίες υποδεικνύονται όταν το τρόφιμο έχει ειδικές συνθήκες διατήρησης ή/και χρήσης.
Στοιχεία της επιχείρησης
Αναγράφεται το όνομα ή το όνομα της εταιρείας και η διεύθυνση της εταιρείας τροφίμων.
Χώρα προέλευσης / τόπος προέλευσης
Απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά, η παροχή πληροφοριών για τη χώρα προέλευσης ή τον τόπο προέλευσης είναι υποχρεωτική για συσκευασμένα κρέατα ορισμένων ειδών (χοιρινά, αμνοερίφια και πουλερικά – Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1337/2013).
Οδηγίες χρήσης
Πρέπει να υποδεικνύεται με τρόπο που να επιτρέπει την κατάλληλη χρήση του τροφίμου, εφόσον η παράλειψή τους θα δυσχέραινε τη σωστή χρήση του τροφίμου.
Περιεκτικότητα σε Αλκοόλ
για τα ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2 % κατ’ όγκον, η αναγραφή του αποκτηθέντος κατ’ όγκον αλκοολικού τίτλου· «% vol».
Διατροφική δήλωση
Οι διατροφικές πληροφορίες θα περιλαμβάνουν την ενεργειακή αξία και τις ποσότητες λιπών, κορεσμένων λιπών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού.
Υποχρεωτικές πληροφορίες για μη συσκευασμένα προϊόντα
Οι υποχρεωτικές πληροφορίες για κάθε τύπο προϊόντος μπορούν να παρουσιάζονται μέσω ετικετών, πινακίδων, αφισών ή οποιουδήποτε άλλου μέσου, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων ή προφορικής επικοινωνίας (δηλ. επαληθεύσιμες προφορικές πληροφορίες). Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι πώλησης μη συσκευασμένων τροφίμων και σε καθεμία από αυτές υπάρχουν υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις πληροφοριών. Παρόλα αυτά, είναι υποχρεωτικό όλα τα προϊόντα να αναφέρουν σαφώς την παρουσία συστατικών που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες.
Εμπιστευτείτε μας τον έλεγχο των ετικετών των προϊόντων σας.
Ελέγχουμε τις ετικέτες των προϊόντων σας και σας καθοδηγούμε στη σύνταξη του περιεχομένου τους, ούτως ώστε να είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία. Επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.