Ο σχεδιασμός πολλών εγκαταστάσεων τροφίμων παρουσιάζει σημαντικές αστοχίες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κρίσιμα προβλήματα μετά την κατασκευή τους. Ο σωστός σχεδιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της εγκαταστάσης σε άριστη κατάσταση, και, κατ’ επέκταση, για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων αλλά και για την ασφάλεια του προσωπικού. Ωστόσο, πολλές εγκαταστάσεις τροφίμων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούν.
Στη λίστα που ακολουθεί έχουμε συγκεντρώσει 10 κρίσιμα σημεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά στο στάδιο του σχεδιασμού μιας εγκατάστασης τροφίμων, θα πρέπει να καταβληθεί πολύς χρόνος, κόπος και χρήμα για την επίλυση τους:
- Δάπεδα
Τα δάπεδα στις εγκαταστάσεις τροφίμων υπόκεινται σε συνεχή πίεση από το προσωπικό όσο και από τον εξοπλισμό (π.χ. καρότσια μεταφοράς, παλετοφόρα κλπ), από θερμικά σοκ λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας μεταξύ καθαρισμού και παραγωγικής διαδικασίας καθώς και καθημερινή «επίθεση» από σκληρά χημικά προϊόντα καθαρισμού. Το σωστό υλικό, η σωστή προετοιμασία και η προσεκτική εφαρμογή θα αποτρέψουν την πρόωρη φθορά των δαπέδων.
- Δάπεδα ψυκτικών θαλάμων
Τα πλακάκια ή το βιομηχανικό δάπεδο στους ψυκτικούς θαλάμους ενδέχεται να ξεκολλήσουν και να ανυψωθούν εάν δεν έχουν σχεδιαστεί ή τοποθετηθεί σωστά. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν, σε συνδυασμό με ένα σωστά μονωμένο δάπεδο, για να αποτραπεί η μετακίνηση των πλακιδίων ή η αποκόλληση του βιομηχανικού δαπέδου ειδικά στους θαλάμους κατάψυξης.
- Συμπύκνωση υδρατμών
Η συμπύκνωση υδρατμών εμφανίζεται σε ακατάλληλα ψυκτικά περιβάλλοντα. Επίσης, προβλήματα προκύπτουν συχνά λόγω ανεπαρκούς φράγματος ατμών στην κατασκευή και μόνωση των πάνελ ή λόγω διείσδυσης ατμών μεταξύ φυσικά διαχωρισμένων χώρων της εγκατάστασης. Είναι ζωτικής σημασίας να διερευνηθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπυκνώσεων και να προσδιοριστεί ο σωστός τρόπος για την αποφυγή τους.
- Τοίχοι
Οι τοίχοι υπόκεινται σε φυσική φθορά από την κυκλοφορία του προσωπικού και του κινούμενου εξοπλισμού, καθώς και από την κατάχρηση των χημικών καθαρισμού. Η επιλογή υλικών με τις κατάλληλες προδιαγραφές καθώς και η σωστή τοποθέτηση τους, είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των τοίχων από φθορές τόσο από φυσικά αίτια όσο από χημικούς παράγοντες.
- Αποχέτευση δαπέδων
Οι αποχετεύσεις δαπέδων αποτελούν πιθανή πηγή μόλυνσης. Η εγκατάσταση αποχετευτικών καναλιών-σιφονιών που καθαρίζονται εύκολα και ο σχεδιασμός ενός συστήματος αποστράγγισης των υδάτων που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μόλυνσης των τροφίμων είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια αυτών.
- Φωτισμός
Τα φωτιστικά πρέπει να μπορούν να καθαρίζονται και να συντηρούνται εύκολα. Επιπλέον, πρέπει να είναι ενεργειακά αποδοτικά και να προστατεύουν το τρόφιμο σε περίπτωση θραύσης τους.
- Σωληνώσεις και αγωγοί αποχέτευσης
Σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων, οι σωληνώσεων και οι αγωγοί πρέπει να είναι υγειονομικά σχεδιασμένοι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η σωστή χρήση υλικών που αντέχουν στην κατάχρηση των χημικών καθαρισμού και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι απαραίτητη.
- Κλιματισμός
Ο αέρας έρχεται σε επαφή με τα εκτεθειμένα τρόφιμα και μπορεί να τα επιμολύνει προκαλώντας προβλήματα ασφάλειας τόσο των τελικών προϊόντων όσο και του προσωπικού. Τόσο η σωστή ροή του αέρα μεταξύ των περιοχών χαμηλού και υψηλού κινδύνου, όσο και το φιλτράρισμα αυτού είναι κρίσιμα για τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την ασφαλή παραγωγή τροφίμων, ιδιαίτερα των έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων.
- Παροχές κοινής ωφέλειας
Η απαιτήσεις σε ενέργεια του εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων είναι συνήθως υψηλές. Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών τύπων πηγών ενέργειας για τη λειτουργία μίας εγκατάστασης. Η επιλογή της πιο αποδοτικής και κερδοφόρας πηγής ενέργειας είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του κόστους παραγωγής.
- Συστήματα καθαρισμού – υγιεινής
Υπάρχουν πολλά είδη συστημάτων καθαρισμού, τόσο υγρού όσο και ξηρού. Οι σωστές απαιτήσεις θερμοκρασίας και πίεσης για τον υγρό καθαρισμό, καθώς και διάφορες επιλογές θέρμανσης, κυκλοφορίας/ανακυκλοφορίας και παροχής του νερού, είναι σημαντικές τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού και την επίτευξη των επιθυμητών επιπέδων υγιεινής.
Χρήσιμη Συμβουλή:
Για την αποφυγή της εμφάνισης αυτών των κρίσιμων προβλημάτων κατά τον σχεδιασμό ή την ανακατασκευή της εγκατάστασής σας, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία σε συνεργασία με έμπειρους μηχανικούς, θα αντιληφθούν αμέσως τις ανάγκες και θα σας προτείνουν τις κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Για συμβουλές σχετικά με τον σχεδιασμό της εγκατάστασής σας, επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.