Δέκα πολύ χρήσιμες συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για την επόμενη επιθεώρησή σας:
Συμβουλή 1: Ελέγξτε το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ)
Βεβαιωθείτε ότι το ΣΔΑΤ είναι ενημερωμένο και ΤΗΡΕΙΤΑΙ στην ΠΡΑΞΗ ανά πάσα στιγμή. Προσθέστε ή διαγράψτε οποιαδήποτε πληροφορία που σχετίζεται με κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα. Επίσης εάν χρειάζεται, προσθέστε επιπλέον ή τροποποιήστε διαγράμματα ροής, διαδικασίες, οδηγίες, μέτρα ελέγχου ή διορθωτικές ενέργειες.
Συμβουλή 2: Ελέγξτε για κατασκευαστικά ζητήματα
Ελέγξτε και επισκευάστε ή αντικαταστήστε τυχόν σπασμένα πλακάκια, ξεφλουδισμένες μπογιές και σημεία φθοράς σε δάπεδα, τοίχους ή οροφές. Εάν έχετε δρομολογήσει τέτοιου είδους εργασίες αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αποδείξετε ότι έχουν προγραμματιστεί μέσω email ή προσφορών από προμηθευτές.
Συμβουλή 3: Κάντε τακτικό σχολαστικό καθαρισμό
Αφαιρέστε τυχόν κολλημένη βρωμιά ή λίπος και δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε δυσπρόσιτα σημεία. Βεβαιωθείτε ότι κάθε περιοδικός καθαρισμός εφαρμόζεται στην πράξη π.χ. σχάρες εξαερισμού, φίλτρα κλιματιστικών. Ελέγξτε το πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης και κάντε επιτόπιους ελέγχους για να εξακριβώσετε την τήρησή του και την αποτελεσματικότητά του.
Συμβουλή 4: Πραγματοποιήστε επιτόπιους ελέγχους
Εφαρμόστε τακτικούς εβδομαδιαίους επιτόπιους ελέγχους σε διαφορετικές ημέρες και σε διαφορετικές ώρες. Συμπεριλάβετε όλους τα σημεία της επιχείρησης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των χώρων του προσωπικού και του περιβάλλοντα χώρου και εντοπίστε τυχόν αστοχίες ή προβλήματα.
Συμβουλή 5: Ελέγξτε για ληγμένα τρόφιμα
Ελέγξτε όλους του αποθηκευτικούς χώρους τροφίμων δύο φορές την ημέρα και ακολουθήστε τις οδηγίες του παραγωγού σχετικά με τη διάρκεια ζωής. Το προσωπικό πρέπει να παρακολουθεί την διάρκειας ζωής των προϊόντων και οι προϊστάμενοι πρέπει να επισημαίνουν τυχόν λάθη ή ληγμένα τρόφιμα. Το να έχετε ληγμένα τρόφιμα στις εγκαταστάσεις σας είναι μια αυστηρή παράβαση για την ασφάλεια των τροφίμων για την οποία επιβάλλεται πρόστιμο.
Συμβουλή 6: Καταγράψτε με ακρίβεια τις θερμοκρασίες των τροφίμων
Εάν η παραγωγική διαδικασία περιλαμβάνει κάποιο στάδιο θερμικής επεξεργασίας, παρακολουθήστε τις θερμοκρασίες στα κρίσιμα σημεία ελέγχου για να βεβαιωθείτε ότι το τρόφιμο που παράγετε είναι ασφαλές. Καταγράψτε τις θερμοκρασίες κέντρου του ζεστού τροφίμου καθώς και μετά την ψύξη, όπως επίσης τις θερμοκρασίας διατήρησης και αποθήκευσης των τροφίμων κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα.
Συμβουλή 7: Βαθμονόμηση οργάνων μέτρησης
Μη βαθμονομημένα θερμόμετρα μπορεί να σημαίνει ότι όλες οι θερμοκρασίες που έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί είναι εσφαλμένες, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. Εφαρμόστε τη βαθμονόμηση περιοδικά σε βραστό νερό και σε νερό με πάγο και καταγράφετε τις θερμοκρασίες. Εάν χρειάζεται, στείλτε τα θερμόμετρα σε εξωτερικό εργαστήριο μετρολογίας για εκ νέου βαθμονόμηση ή αγοράστε νέα θερμόμετρα.
Συμβουλή 8: Ελέγξτε τους ελέγχους αλλεργιογόνων
Το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα που παράγετε και πώς να προετοιμάζει φαγητό για άτομα με αλλεργίες. Αποθηκεύστε τα αλλεργιογόνα ξεχωριστά, ώστε να μην συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του πελάτη.
Συμβουλή 9: Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό πλένει καλά τα χέρια του
Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων. Πλήρως εφοδιασμένοι νιπτήρες χεριών με σαπούνι, ζεστό νερό και χειροπετσέτες και ελέγξτε ότι το προσωπικό πλένει τα χέρια του σωστά.
Συμβουλή 10: Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα
Κρατήστε ωμά τρόφιμα, ιδιαίτερα κρέας και πουλερικά, μακριά από μαγειρεμένα ή υψηλού κινδύνου τρόφιμα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Εάν είναι δυνατόν, έχετε ξεχωριστό ψυγείο για ωμό κρέας και ψάρι. Φυλάσσετε τα κρύα τρόφιμα υψηλού κινδύνου σε ψυγείο κάτω των 5°C , ενώ τα κατεψυγμένα σε θερμοκρασία κάτω των -18°C.
Την ημέρα της επιθεώρησής:
- Να είστε ειλικρινείς, εάν κάτι δεν πάει καλά ή χρειάζεται να γίνει, ενημερώστε τον επιθεωρητή.
- Μην «μαγειρεύετε» τα αρχεία. Αν δεν τα έχετε ή αν δεν είναι ενημερωμένα, να είστε και πάλι ειλικρινείς.
- Κάντε ερωτήσεις εάν χρειάζεται
- Ακολουθήστε τις συμβουλές του επιθεωρητή σχετικά με την πραγματοποίηση αλλαγών ή βελτιώσεων
- Αμφισβητήστε τις μη συμμορφώσεις που θα εντοπίσει ο επιθεωρητής εάν δεν συμφωνείτε με αυτές.
- Εάν λάβετε χαμηλή βαθμολογία, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια εξωτερικών επιθεωρητών για την επαναξιολόγηση μόλις ολοκληρωθούν οι διορθωτικές ενέργειες ή οι βελτιώσεις.
Ως σύμβουλοι ασφάλειας τροφίμων έχουμε επιθεωρήσει εκατοντάδες χώρους τροφίμων και έχουμε την εμπειρία να εντοπίσουμε εγκαίρως όλες τις αστοχίες και τα προβλήματα και να σας συμβουλέψουμε και κατευθύνουμε για την άμεση αντιμετώπισή τους.
Εάν χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων ή θέλετε να πραγματοποιήσουμε μία επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις και στο ΣΔΑΤ που εφαρμόζεται, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμα επικοινωνίας.