Όχι. Στα τρόφιμα που δεν περιέχουν εκ φύσεως γλουτένη δεν πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η ένδειξη “χωρίς γλουτένη”, εκτός εάν υπάρχουν παρόμοια προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Αυτό θα ήταν δικαιολογημένο στην περίπτωση τροφίμων όπως τα λουκάνικα ή οι σάλτσες, καθώς δεν έχουν μία κοινή συνταγή, αλλά δεν θα επιτρεπόταν για παράδειγμα στο γάλα, τα γιαούρτια, τους χυμούς, τα μη επεξεργασμένα κρέατα,  τα φρούτα ή τα λαχανικά. Οι λόγοι για αυτό είναι οι εξής:

  1. Μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση: οι καταναλωτές μπορεί να νομίζουν ότι, εάν δεν αναγράφεται η απουσία γλουτένης, δεν υπάρχει εγγύηση ότι το προϊόν είναι χωρίς γλουτένη, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές τους
  2. Αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό: προσδίδει μία ιδιότητα στο τρόφιμο την οποία έχει εκ φύσεως, συνεπώς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μία πληροφορία που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα παρόμοια προϊόντα.

Οι καταναλωτές που υποφέρουν από κοιλιοκάκη (ευαισθησία στη γλουτένη) προστατεύονται ήδη από τη νομοθεσία για την πληροφόρηση σχετικά με τα τρόφιμα. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα τρόφιμα στους καταναλωτές απαιτεί (υποχρεωτική ένδειξη) να δηλώνεται στην ετικέτα και να επισημαίνεται η παρουσία δημητριακών που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη). Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΚ) 41/2009 επιτρέπει (προαιρετική ένδειξη) στους παραγωγούς τροφίμων να δηλώνουν ότι ένα τρόφιμο είναι “χωρίς γλουτένη” εάν περιέχει λιγότερα από 20 mg γλουτένης ανά κιλό. Το όριο αυτό θεωρείται ασφαλές για τα περισσότερα άτομα με κοιλιοκάκη.

Συνεπώς, η υποχρέωση είναι να δηλώνεται η παρουσία, όχι η απουσία. Με άλλα λόγια,  αν ένα προϊόν δεν φέρει την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι περιέχει γλουτένη.

 

Η ετικέτα “χωρίς γλουτένη” συναντάται συχνότερα σε επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν διαμορφωθεί ή τροποποιηθεί ώστε να εξυπηρετούν άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη, είναι πάντα καλή ιδέα να διαβάζετε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών και να αναζητάτε τυχόν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα όταν επιλέγετε τρόφιμα εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, ακόμη και αν δεν αναγράφεται ρητά η ένδειξη “χωρίς γλουτένη”.