Τα βιολογικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις των επιλογών τους. Τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται με μεθόδους που αποφεύγουν τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών. Στην Ευρώπη, τα βιολογικά τρόφιμα υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς και συστήματα πιστοποίησης, τα οποία συμβάλλουν στη διασφάλιση ότι τα προϊόντα πληρούν ορισμένα πρότυπα ποιότητας και βιωσιμότητας.
Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα βιολογικά τρόφιμα
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η παραγωγή, η επισήμανση και η πώληση βιολογικών τροφίμων ρυθμίζεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, ο οποίος καθορίζει τις αρχές και τους κανόνες της βιολογικής παραγωγής και επισήμανσης. Ο κανονισμός θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο για την παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα βιολογικά τρόφιμα πρέπει να παράγονται με μεθόδους που προάγουν τη βιοποικιλότητα, προστατεύουν τους φυσικούς πόρους και ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση βιολογικών σπόρων και ζώων, την αμειψισπορά και τον περιορισμό ορισμένων συνθετικών εισροών. Οι βιοκαλλιεργητές υποχρεούνται επίσης να διατηρούν υψηλά πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων, όπως η παροχή πρόσβασης σε υπαίθριο χώρο και φυσική διατροφή.
Οι στόχοι της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας είναι:
- Παραγωγή προϊόντων και τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων.
- Προστασία του περιβάλλοντος (προστασία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων, εξασφάλιση της βιοποικιλότητας)
- Μη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή/και προϊόντων που παράγονται από αυτούς.
- Προστασία της υγείας των αγροτών από την έκθεσή τους σε βλαβερές χημικές ουσίες.
- Η φυσική διαβίωση των ζώων και η εξασφάλιση της ευζωίας τους.
- Χρήση ζωοτροφών που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο και χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή/και προϊόντων που παράγονται από αυτούς.
Συστήματα πιστοποίησης για βιολογικά τρόφιμα
Για να διασφαλιστεί ότι τα βιολογικά τρόφιμα πληρούν αυτά τα πρότυπα, πρέπει να πιστοποιούνται από εγκεκριμένο φορέα πιστοποίησης. Οι οργανισμοί αυτοί είναι υπεύθυνοι για την επιθεώρηση και πιστοποίηση των επιχειρήσεων παραγωγής και μεταποίησης βιολογικών προϊόντων, καθώς και για τη διασφάλιση ότι τα προϊόντα πληρούν τα βιολογικά πρότυπα της ΕΕ.
Υπάρχουν διάφορα συστήματα πιστοποίησης για τα βιολογικά τρόφιμα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του λογότυπου βιολογικών προϊόντων της ΕΕ, το οποίο είναι ένα υποχρεωτικό λογότυπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε προϊόντα που πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ. Άλλα συστήματα πιστοποίησης περιλαμβάνουν το βιολογικό πρότυπο της Soil Association στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρότυπο Bio Suisse στην Ελβετία και το πρότυπο Naturland στη Γερμανία. Τα συστήματα αυτά έχουν τις δικές τους ειδικές απαιτήσεις και κριτήρια, αλλά όλα πρέπει να πληρούν τα βιολογικά πρότυπα της ΕΕ.
Συστήματα πιστοποίησης βιολογικών τροφίμων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, τα βιολογικά τρόφιμα υπόκεινται επίσης σε αυστηρούς κανονισμούς και συστήματα πιστοποίησης που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των βιολογικών προϊόντων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα εθνικό σύστημα πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας που είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της ∆/νσης Συστηµάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων είναι η κεντρική Αρµόδια Αρχή για την εποπτεία και οργάνωση των επισήμων ελέγχων στα προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα, ενώ η αρμόδια αρχή εποπτείας των εγκεκριμένων Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) προϊόντων βιολογικής γεωργίας είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ. Για να εγκριθεί ένας ΟΕΠ Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, προϋπόθεση είναι να είναι διαπιστευµένος από το ΕΣΥ∆, σύμφωνα µε τις απαιτήσεις του προτύπου EΛΟΤ ΕΝ ISO/ΙEC 17065:2012 και να πληροί τις απαιτήσεις των Καν.(ΕΚ) 834/07 και (ΕΚ)889/08 καθώς και της ΚΥΑ αριθ. 245090/31-01-2006 (ΦΕΚ Β’ 157).
Τα συστήματα πιστοποίησης για τα βιολογικά τρόφιμα στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των βιολογικών προϊόντων. Οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν το λογότυπο βιολογικών προϊόντων της ΕΕ όταν αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα για να διασφαλίσουν ότι έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή βοήθεια σχετικά με την προετοιμασία της επιχείρησής σας πριν την επιθεώρηση πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.